Direct contact? Bel: 030 - 634 05 40

HomeServiceAutomaat spoelen

Vakkundig uw automaat spoelen bij Bosch Car Service Vrielo en Van Rooijen

Rijdt u een auto met automatische versnellingsbak en wilt u de automaat spoelen? Door de automaatbak preventief te spoelen houdt u de transmissie in topconditie. Merkt u dat uw automaat minder goed presteert dan normaal? Ook in dat geval is spoelen zeer aan te bevelen. Hier leest u waarom.

Waarom de automaat spoelen?

Elke versnellingsbak bestaat uit tandwielen, assen en andere mechanische onderdelen. Om soepel te kunnen schakelen, worden deze onderdelen voortdurend gesmeerd met speciale versnellingsbakolie. Door slijtage (lees: minuscuul slijpsel afkomstig van de mechanische onderdelen) raakt deze olie langzaam vervuild, waardoor de smering niet meer optimaal verloopt. Op termijn kan dit tot de volgende problemen leiden:

  • De automaat schakelt ruw;
  • De automaat hapert en/of maakt een bonkend geluid;
  • De auto heeft een verminderd vermogen, maar verbruikt juist meer brandstof als gevolg van een hoger toerental

Door de automaat te spoelen, wordt de automaatbak gereinigd en voorzien van verse olie, waarmee bovenstaande problemen verholpen worden.

Hoe gaat het spoelen van een automaat te werk?

  • Bij het spoelen van een automaat wordt de oude, vervuilde olie uit de versnellingsbak verwijderd en geleidelijk vervangen door nieuwe olie;
  • Een speciaal reinigingsmiddel weekt vuildeeltjes in de versnellingsbak los, zodat deze tijdens het afpompen van de oude olie naar buiten kunnen worden gespoeld;
  • Bij het verversen van de olie draait de motor stationair en wordt in rustig tempo door alle versnellingen geschakeld. Zo komt de schone olie terecht op alle plekken in de transmissie en verloopt het schakelen weer helemaal gesmeerd.  

Wanneer kan ik het beste de automaat spoelen?

De meeste autofabrikanten hanteren een aanbevolen termijn voor het spoelen van de automaat. In de regel bedraagt het aanbevolen interval tussen de 60.000 en 120.000 kilometer. De daadwerkelijke termijn hangt echter sterk af van het gebruik van de auto. Zo raakt automaatbakolie in een SUV waarmee vaak een aanhanger wordt getrokken eerder vervuild dan olie in een compacte auto waarmee vooral korte stadsritjes worden gemaakt. 

Automaat spoelen in regio Nieuwegein

Preventief spoelen is altijd aan te bevelen om hoge reparatiekosten te voorkomen. Laat uw automaat daarom regelmatig spoelen bij Bosch Car Service Vrielo en Van Rooijen. Op basis van ons unieke diagnosetraject hebben onze technici perfect inzicht in de status van uw automatische transmissie. Aan de hand van deze bevindingen wordt de automaatbak op vakkundige wijze gespoeld.

Bij Bosch Car Service Vrielo en Van Rooijen bent u verzekerd van:

  • De hoogste kwaliteit olie;
  • Heldere prijsafspraken;
  • Uitgebreide diagnose en controle van de versnellingsbak

Zo staat niets comfortabel rijplezier nog in de weg.

Maak een werkplaatsafspraak